Falafel
FALAFEL - mini csicseriborsó-fasírt
40-45 dkg csicseriborsó 1 kis fej vöröshagyma 1 tojás 2 ek aprított petrezselyem 2 gerezd fokhagyma 2 mk őrölt koriander 2 mk őrölt római kömény 1 tk sütőpor olaj
A csicseriborsót megmossuk, majd 4-5 x-ös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk egész éjszakára. Másnap leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd turmixgépben finomra őröljük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a tojást, a préselt fokhagymagerezdeket, a petrezselymet, a köményt, 1 ek vizet és a sütőport. További pár másodpercig turmixoljuk. Lefedve 30 percig pihentetjük. A falafelmassza púpozott ek-nyi adagjaiból gömböket formálunk, és kézzel kinyomjuk belőlük a fölösleges folyadékot. Mély, vastag aljú edényben közepes lángon felhevítjük az olajat. A falafelgolyókat nagy kanállal óvatosan az olajba tesszük, 3-4 percig sütjük őket. Amelyik aranybarnára sült, azt szűrőkanállal óvatosan kiszedjük az olajból. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, zöldségekkel pedig pitakenyérbe tölthetjük.
|