BABLEVESEM
BABLEVESEM / Latsia
400 g tarkabab
500 g füstölthús
1,5 pár füstölt kolbász / chorizo vagy ha van magyar kolbász
2 gerezd fokhagyma
5 babérlevél
15 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
tejföl
só, bors, petrezselyem
1,5 ek olaj
2 ek liszt
1 ek pirospaprika
A babot előző este beáztatom.
Másnap leszűröm, a kuktába teszem a babérlevéllel és a fokhagymával, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje majd beleteszem a füstölthúst.
Lezárom és sípolástól számítva 20 percig főzöm.
Közben felkarikázom a répákat.
Kinyitom a kuktát, kiveszem a húst, felkockázom és visszateszem a répákkal együtt.
Sózom - borsozom, lezárom, és sípolástól számítva 10 percig főzöm.
Közben elkészítem a rántást:
Az olajat megforrósítom és belekeverek 2 ek lisztet, lehúzom a tűzről, belekeverek 1 ek pirospaprikát, felöntöm 1 dl vízzel és elkeverem.
Belecsurgatom a levesre felforralom és petrezselyemmel megszórva, tejföllel friss kenyérrel tálalom.
Latsia:
- lehet csipetkét is beleszaggatni, ez most elmaradt
- tettem bele 1 füstölthús kockát is, mert itt nem olyan intenzív a füstölése a húsoknak
- lehet csülökkel is, de az nekünk már túl zsíros
|