LEVES : SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES CSIRKEHÚSGOMBÓCOKKAL |
SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES CSIRKEHÚSGOMBÓCOKKAL
SAVANYÚKÁPOSZTA-LEVES CSIRKEHÚSGOMBÓCOKKAL
30 dkg savanyúkáposzta 10 dkg húsos füstöltszalonna 1 fej vöröshagyma aprítva 2 gerezd fokhagyma zúzva 1 ek pirospaprika 1-1 sárgarépa és fehérrépa 1 csokor petrezselyem só, bors
A gombóchoz: 40 dkg csirkemellfilé 1 fej vöröshagyma aprítva 1 tojás 2 szál zellerlevél zsemlemorzsa, só, bors
A felaprított szalonnát ropogósra sütjük. Beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát tovább pirítjuk, majd lehúzva a tűzről belekeverjük a pirospaprikát. A répákat vékony csíkokra vágjuk és a sav.káp-val együtt beleteszzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy 4 ujjnyira lepje el, felforraljuk. Sózzuk-borsozzuk és addig főzzük, amig a zöldségek roppanósra főnek. A gombóchoz a csirkemellet ledaráljuk és egy keverőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a tojást, a hagymát a sót-borsot és a felaprított zellerlevelet. Jól összekeverjük és annyi zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjuk. Diónyi gombócokat formázunk belőle és a forrásban lévő levesbe tesszük. Lassú tűzön a zöldségekkel együtt puhára főzzük.
Latsia: - nem volt kedvem darálni, így a gombóc összes hozzávalóját az aprítógépben péppé aprítottam és 3 ek zsemlemorzsával kevertem el - mindkét főzés ideje 10-10 perc volt
|