VASILOPITA
VASILOPITA - NEW YEAR`S CAKE
1 csésze = 250 ml
6 tojás 1 3/4 csésze cukor 1,5 csésze növényi zsír 4 csésze sütőporos liszt / self-raising / 2,5 tk sütőpor egy keves "mastic" = ragasztomezga - elmaradhat
1,5 csésze langyos tej 1 csésze hámozott, darabos mandula 1 narancs reszelt héja + leve
Egy 28-30 cm-es kör alakú tortaformát bélelj ki sütőpapírral egyenletesen. / az oldalát is, a felesleget hajtsd ki a szélére / Vajazd és lisztezd. Törd össze a mastic-ot 1-2 kanál cukorral és keverd a liszthez. Add hozzá a sütőport. Verd fel a tojásokat jó erősen, add hozzá a cukrot és folytasd a felverést amíg krémes állaguvá lesz. Tedd a zsiradékot, és a lisztet a tejjel felváltva hozzá. Használj egy fémkanalat és keverd bele a mandulát és a narancshéját, levét- Öntsd a masszát az előkészített tortaformába és a tetejére rakd ki mandulából / hámozott egész / az évszámot. Nyomd bele egy picit. Előmelegített sütőben / 150 fok / süsd kb. 1 órát, amíg a közepébe szúrt késen nem marad tészta. A tradició szerint, a masszába sütés előtt nyomj egy alufóliába csomagolt negyed fontost!
-A növényi zsír olvasztott állapotban már csak 3/4 csésze!
|