LEVES : Csicseriborsóleves póréhagymával |
Csicseriborsóleves póréhagymával
Csicseriborsóleves póréhagymával / Jamie Oliver
6 főre
350 g éjszakára beáztatott csicseriborsó 1 közepes hámozott krumpli 5 közepes póréhagyma 1 ek olívaolaj 1 diónyi vaj 2 gerezd aprított fokhagyma só, bors 9 dl csirke- vagy zöldségalaplé reszelt parmezán sajt extra szűz olívaolaj
Öntsd le a beáztatott csicseriborsót, eressz rá vizet, és főzd puhára a krumplival együtt. Hántsd le a póréhagyma legkülső héját, hasogasd föl hosszában, gyökerétől a szára irányában, aztán mosd meg jól és vágd apróra. Hevíts fel egy vastag fenekű fazekat, és rakd bele az evőkanál olívaolajat meg a diónyi vajat. Szórd rá a pőréhagymát a fokhagymával, és párold őket egy jó csipetnyi sóval, míg puhák és édesek nem lesznek. Add hozzájuk a lecsöpögtetett csicseriborsót és a krumplit, szoktasd össze a társaságot 1 percig, majd öntsd fel az alaplé 2/3-ával, s rotyogtasd lassan 15 percen át. Most el kéne döntened, hogyan tovább...Krémlevessé akarod-e turmixolni az alkotóelemeket, vagy meghagyod őket darabos formájukban? Én a kompromisszumos megoldást javallanám: egyik felét kutyuld össze, a másikat hagyd meg egészben - ez megadja az egyenletesség biztonságérzetét, s mégis marad valami a dolog eredeti állapotából. Most engedj hozzá a maradék alapléből annyit, hogy a kívánt sűrűséghez juss, ellenőrizd az ízesítést, és szórd rá a hangulatod szerinti parmezánadagot, hogy szépen összejöjjenek az ízek. Ez így előételnek is elég vagány, én mégis inkább ebédre szoktam enni belőle egy nagy tállal, miután jól meglocsoltam kedvenc, borsos ízesítésű extra szűz olívaolajammal, rádaráltam némi fekete borsot s meghintettem egy újabb adag parmezánnal.
Latsia: - féladagot főztem, és annak a felét turmixoltam össze - 5 dl alaplével, 1,5 póréval és 240 g előfőzött konzerv csicseriborsóval készítettem - ezutóbbi miatt pillanatok alatt kész lett
|