LEVES : GÖRÖG HALLEVES-SÜTŐBEN |
GÖRÖG HALLEVES-SÜTŐBEN
GÖRÖG HALLEVES-SÜTŐBEN / Lajos Mari
1 kg tengeri hal /vagy szálkamentes édesvízi/ 500 g áttört paradicsom 150 g kimagozott olívabogyó 30 g mazsola 30 g pisztácia vagy hámozott mandula 30 g kapribogyó 2 gerezd fokhagyma 1 kis fej hagyma 2 babérlevél 1 dundi zellerszár kevés liszt, só, bors, olaj
A megtisztított, megmosott halat felszeleteljük, lecsepegtetjük, lisztbe forgatjuk és kevés felforrósított olajon mind2 oldalát hirtelen elősütjük, /2-3 perc/, itatóspapírra tesszük, melegen tartjuk. A sütőolajba dobjuk a finomra vágott hagymát és zellerszárat, a zúzott fokhagymát, az áttört paradicsomot, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, fedő alatt 15-20 percig rotyogtatjuk. Ezután belekeverjük a vízben megáztatott, lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott pisztáciát vagy mandulát, a kaprit, az olívabogyót és néhány percig szelíd tűzön forraljuk. Az elősütött haldarabokat egy mélyebb tűzálló tál aljára rendezzük, ráöntjük a paradicsomos mártást, hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Betakarjuk alufóliával és előmelegített forró sütőben /200fok/ kb 20 percig sütjük.
Latsia: Leegyszerűsítettem az első készítés után: - 500 g paradicsomszósszal /nagyon sűrű/ és 2 db darabolt paradicsommal csináltam, így kevesebb víz kell hozzá, csak 1 pohár - nem sütöttem elő a halat, csak a zöldségeket pároltam meg, de azt sem tovább, mint 5-6 percig! - 180 fokos légkeveréses sütőben sütöttem 25 percig
|