Zöldborsóleves
Zöldborsóleves / Latsia
1 kg friss zöldborsó / kb. 50 dkg tisztított vagy mélyhűtött) 2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 1 csokor petrezselyem 1 l húsleves / kockából is lehet 2 ek olaj 1 evőkanál liszt 1 tk pirospaprika
A zöldborsót kifejtjük, megmossuk, leszűrjük. A répát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk, a hagymát egyben hagyjuk, a petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A borsót, a répákat, a petrezselyem felét, a hagymát a húslevesben felteszzük főni, és lefedve, lassú tűzön az egészet puhára főzzük. Az olajat felforrósítjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felengedjük kb. 1 dl vízzel, csomómentesre elkeverjük, és a levesbe öntjük, azaz berántjuk vele a levest. Sóval, borssal ízesítjük, tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével.
Amennyiben fagyasztott zöldborsóból készítjük, akkor azt nem az elején, hanem csak az utolsó 2-3 percben tesszük a leveshez főni.
|