Palócleves
Palócleves / anya77
50 dkg báránylapocka (színhús), 10 dkg zsír, 2 fej tisztított vöröshagyma, 30 dkg tisztított burgonya, 30 dkg tisztított zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 nagy cs petrezselyemzöld, kb. 2 l víz, só, pirospaprika, köménymag, liszt, tejföl
A húst apró kockára vágjuk. Zsíron finomra vágott hagymát aranysárgára pirítunk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, köménymagot. Rátesszük a kockára vágott bárányhúst, 1 tk. pirospaprikát,a babérlevelet, és fedő alatt kb. 30 percig pároljuk. Ha kell pici vizet adunk hozzá. A bárányhús főzése közben a burgonyát apró kockára vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre vágjuk, és félre tesszük. Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a burgonyát, zöldbabot és felengedjük vízzel. Sózzuk, és lassú tűzön készre főzzük. Tejfeles habarást készítünk (liszt és tejföl), és a forrásban levő leveshez adjuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük citromlével. Házilag készített csipetkével tálaljuk.
Anya: Nem csak petrezselymet, de jó csokor friss, vágott kaprot vagy tárkonyt is teszek bele. Nem csipetkét, hanem apró vajgaluskát főzök ki külön, és ezzel tálalom. Zsiradék gyanánt most 1 ek libazsírt vettem, amiben 1 vékony szelet finom kockára vágott füstölt szalonnát sütöttem ki. A többi ugyanaz.Csodálatos pikáns.
Latsia: tettem bele leveskockát is, mert nem volt elég ízes
|