LEVES : Kolbászos káposztaleves |
Kolbászos káposztaleves
Kolbászos káposztaleves / Új Szó
40 dkg savanyú káposzta 25 dkg vegyes leveszöldség 1 kis szál füstölt kolbász 2 dl tejföl 1 babérlevél 1 kis fej vöröshagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt 1 teáskanál piros fűszerpaprika só, törött bors ízlés szerint
A savanyú káposzta levét leszűrjük és félretesszük. A káposztát nagyon apróra összevágjuk, a zöldséget tisztítás után vékonyka csíkokra aprítjuk. A vöröshagymát finomra metéljük, majd a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztva, a tűzről lehúzzuk, és rászórjuk a paprikát. Gyorsan összekeverjük, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatesszük, és rádobjuk a zöldséget. Pár percnyi pirítás után hozzáadjuk a káposztát, és együtt pirítjuk tovább 5 percig, közben folyamatosan keverjük, hogy ne éghessen le az alja. Kétliternyi vizet ráöntünk, és felforraljuk. Közben a kolbászt meleg vízben megmossuk, így könnyen lehúzhatjuk a bőrét. Karikákra vágjuk, és hozzátesszük a forrásban lévő leveshez. Beletesszük még a babérlevelet. A levest csak akkor sózzuk meg, ha a kolbász legalább 5 percet főtt. (A füstölt kolbász sós, vigyázzunk, nehogy elsózzuk!) Meg is borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a zöldség is, meg a káposzta is megpuhul. A lisztet fél dl vízzel és a tejföllel simára keverjük, és a forrásban lévő levet behabarjuk vele. Folyamatosan kevergetve 5 percig forraljuk. Megkóstolva, a félretett savanyúkáposzta-lével és csipetnyi cukorral pikánsra ízesíthetjük. (Ha a káposzta nagyon savanyú, szűrőben, hideg víz alatt mossuk át.)
|