HAJDINA - TÖNKÖLY KENYÉR
HAJDINA - TÖNKÖLY KENYÉR
200 g hajdinaliszt
600 g tönkölyliszt
3 tk só
40 g élesztő
375 ml víz
4 ek gyümölcsecet
100 g szezámmag
100 g napraforgómag
100 g lenmag
6 ek zabpehely
1 ek szezámmag
1 ek napraforgómag
1 ek lenmag
A liszteket a sóval elkeverjük, a friss élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk, a gyümölcsecetet hozzákeverjük. A magokat a liszthez keverjük, a folyadékot a lisztkeverékhez adjuk és tésztát dagasztunk belőlük. Ha kell, egy kis vizet adunk még hozzá. Egy normál hosszúkás formát /1,5 literes/ kizsírozunk, megszórjuk a zabpehellyel és beletesszük a tésztát. Hosszában bevágjuk, vízzel megkenjük, és megszórjuk minden 1 ek maggal. Hideg sütőbe toljuk, és alulról a 2. sínen 200 fokon légkeveréssel vagy 220 fokon alső-felső sütéssel kb. 1 óra alatt készresütjük. Ha megkopogtatjuk a kenyérke alját, kongania kell.
forrás: net
Latsia: - véletlenül teljeskiőrlésű tönkölylisztből csináltam, így tömörke lett, legközelebb megpróbálom rendes tönkölyből
|