LEVES : Magyaros gulyásleves |
Magyaros gulyásleves
Magyaros gulyásleves / Lajos Mari
A pörkölthöz: 1 ek olaj 1 közepes fej hagyma 1 kk édesnemes pirospaprika 400 g marha vagy sertéshús 1 zöldpaprika 1 paradicsom só
Továbbá: 200 g sárga és fehérrépa vegyesen 300 g burgonya köménymag
Először elkészítjük a pörköltet: a húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk; a zöldpaprikát kicsumázzuk és felakarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra szabdaljuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a húst, és erős tűzön, folyamatosan kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk és fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében, csaknem puhára pároljuk. Közben megtisztítjuk és karikára vágjuk a répaféléket, apró kockákra a burgonyát, a húshoz adjuk és annyi vízzel eresztjük fel, amennyi levest akarunk készíteni /kb. 1,2 liter/. Egy csipet köménymaggal fűszerezzük, az egészet vajpuhára főzzük, szükség szerint utánasózzuk.
Forrón tálaljuk, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszíthetjük, külön tányérkán csípős cseresznyepaprikát kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés: egyes vidékeken csipetkével dúsítják, de ettől olyan laktatóvá válik, hogy már-már egytálételszámba megy.
Latsia:
- én 2 tk pirospaprikát teszek bele
|