KÁROLYI KALÁCS
KÁROLYI KALÁCS / Cico74
50 dkg liszt 4 tojás sárgája 2 dkg élesztő 4 dkg porcukor 3 dl langyos tej 10 dkg olvasztott vaj
Semmi extra ugye? Szokásos kelt tészta. Élesztő felfut, tojás elkever cukorral, mindent egybe, jól kidolgozni amíg a kéz bírja. Közben hozzádolgozni a vajat. Mint az aranygaluskánál. Duplájára keleszteni. Utána kb. hüvelykujj vastagságúra kinyújtani (tekercsnek, téglalap alakúr).
15 dkg vajat elkeverni porcukorral, ezzel kell megkenni. Erre kell szórni durvára vágott és illatosra pirított diót, áztatott mazsolát és ha van otthon maradék csoki akkor csokidarabkákat. Kitűnő alkalom a vacak bevonómassza figurák eltüntetésére. Feltekerjük és 2 ujjnyi vastagságban tekercsekre vágjuk. Kikenünk egy tepsit vajjal és belehelyezzük a kis csigákat. Lehet szorosan, nyugodtan.
2 dl tejszínt 15 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverünk. Ezzel kell meglocsolni az elején és sütési idő utolsó harmadában ráönteni a maradékot. 185-200 fok között süssétek kb.45 percig. Jó piros legyen a teteje. Az alja jól elázik a tejszínes cukorban és minél jobban bekocsonyásodik annál finibb. Simán süssétek, a légkeverés kiszáríthatja.
Latsia: - 2 ek lisztet még felvett a tészta dagasztás közben - féladagot sütöttem, hiba volt!
|