SONKÁS - SAJTOS PACSNI
SONKÁS - SAJTOS PACSNI / Latsia
250 dkg rétesliszt 2 dkg friss élesztő 1/2 tk cukor 1,5 dl langyos víz 1/2 tk só 1 dkg vaj
1 l víz 1 tk szódabikarbóna / natron 1/2 ek nagyszemű só 10 dkg aprított sonka 8 dkg reszelt sajt
A lisztet egy nagy tálba tesszük. Az élesztőt és a cukrot a 1,5 dl víznem felfuttatjuk és a liszthez adjuk. A sót és a szobahőmérsékletű vajat hozzáadjuk és tésztává dagasztjuk. Egy lisztezett felületen kisodorjuk, 6 részre vágjuk. Minden részből egy pacsnit formázunk, aminek a közepe szélesebb, mint a végei. Egy konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük. Felforraljuk az 1 l vizet a szódabikarbónával, közép melegre állítjuk a tűzhelyet. A pacsnikat egyesével 30 másodpercre a vízbe merítjük, majd egy lapos szűrőkanállal /lapáttalkiveszzük és lecsöpögtetjük. Fontos: a pacsnikat 30 percig hagyjuk hűlni! A sütőt 225 fokra előmelegítjük, és középső sínen kb.20 percig sütjük. A reszelt sajttal és a sonkadarabokkal megszórjuk, majd további 5 percig sütjük. Végül megspricceljük vízzel és megszórjuk a nagyszemű sóval.
Latsia: - a hozzávalókat az üstbe tettem és a gép dagasztotta - nem szórtam meg a sóval, mert a párom nem szereti úgy - csak 5 %-os sajt volt itthon, a zsírosabbal pirosabbra sül a sajt - nagyon - nagyon finom lesz, olyan igazi puha de mégis ropogós és nagyon ízletes
"Német recept alapján
|