DIÓS - MÁKOS KALÁCS
DIÓS - MÁKOS KALÁCS NAGYANYÓ SZAKÁCSKÖNYVÉBŐL - Kirától kaptam
Hozzávalók 10-12 adagra
50 dkg liszt 10 dkg porcukor 3 tojássárgája 9 dkg vaj 4 dkg élesztő bő 1 dl tejszín bő 1 dl tej 1 cs. vaníliás cukor 5 g só 1/2 citrom reszelt héja
A diótöltelékhez:
15 dkg darált dió 10 dkg piskótamorzsa bő 1 dl tej csipetnyi fahéj 5 dkg kristálycukor 1 ek méz 1 stampedli rum
A máktöltelékhez:
15 dkg darált mák 5 dkg piskótamorzsa 5 dkg kristálycukor bő 1 dl tej 1 ek méz 1/2 citrom reszelt héja
10 dkg ribizlilkekvár megkenni porcukor meghinteni vaj, liszt kikenni
Előkészítés:
Az élesztőt pár csepp langyos tejben feloldjuk, egy kevés liszttel összekeverjük, a tetejét beszórjuk liszttel, majd meleg helyre tesszük kelni. A vajat meg a sót langyos tejszínben feloldjuk, a lisztet, a porcukrot, a van.cukrot, a tojjássárgáját, a citromhéjat egy tálba tesszük. Amikor a kovász tetején széles repedések mutatkoznak, a vajas tejszínnel együtt hozzákeverjük a tálba készített többi hozzávalóhoz, majs sima, selymes tésztává dolgozzuk, azután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A diós meg a mákos töltelék elkészítéséhez külön-külön felforraljuk a tejet a cukorral meg a mézzel, belekeverjük a piskótamorzsát meg a diót, illetve mákot, azután a masszát levesszük a tűzről, hozzáadjuk a megfelelő előkészített fűszert, a sütőformát kivajazzuk és enyhén belisztezzük.
Elkészítés:
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tésztát belisztezett deszkán a sütőforma hosszának méretére nyújtjuk, bekenjük a lekvárral, az egyik oldalát a mákmasszával, a másikat a diómasszával kenjük meg. A tésztát az egyes töltelékekkel bekent felek külső szélétől kiindulva dupla tekerccsé csavarjuk, majd a sütőformába tesszük, meleg helyen kelesztjük majd az előmelegített sütőben kb. 1órát sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha már nem ragad a massza a tűre, elzárjuk a sütőt, azután a kalácsot még nyitott ajtajú sütőben további 7-10 percig pihentetjük, hagyjuk egy kicsit a formában hűlni, majd kiborítjuk és még melegen porcukorral megszórjuk. Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
Latsia:
- a tésztát gép dagasztotta, kelesztette - saját készítésű eperlekvárral csináltam, mert az volt itthon - szerintem kevesebb töltelékkel szebb lenne...lehet finomabb nem. - 40 perc alatt megsült! - nem szórtam meg porcukorral, de így is elég finom, édes lett
|