EGYTÁLÉTEL : FASOLIA GIGANTES / Sütőben sült nagy fehérbab |
FASOLIA GIGANTES / Sütőben sült nagy fehérbab
FASOLIA GIGANTES / Sütőben sült nagy fehérbab - Latsia
1 pohár = 240 ml
1,5 pohár száraz fehér vajbab 1 pohár karikára vágott sárgarépa 1 pohár dabolt zellerszár 1-1 1/4 pohár kockára vágott hámozott nyers burgonya 1/2 pohár apróra vágott petrezselyem 1-1 1/4 pohár felaprított vöröshagyma 1-2 gerezd áttört fokhagyma 1-1 1/4 pohár aprított paradicsom 1 ek paradicsompüré 1 tk bors 1/3 pohár olívaolaj 1/3 pohár étolaj 1 csirkehúsleves kocka aprítva
Áztasd be a babot egy éjszakára. Szűrd le és tedd egy kuktába, öntsd fel vízzel, forrald fel és szűrd le. Cseréld le a vizet /sót ne tegyél hozzá!/ és fedd le, majd főzd addig, amíg megpuhul. Szűrd le, /ne öntsd ki a vizet!/ tedd egy tűzálló tálba, és keverd el a többi hozzávalóval. Önts rá annyit a főzőléből, hogy ellepje. Ha nem elég a főzővíz, tegyél hozzá egy kis sima vizet. Fedd le alufóliával és 170 fokon süsd 1-1,5 órát, vedd le a fóliát, keverd át és újra fóliázd le, majd süsd további 1/2-1 órát. A lényeg, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Jegyzet: Legyél benne biztos, hogy a bab megfőtt a kuktában, mert később a sütőben már nem fog tovább puhulni!
Latsia: - Amikor először csináltam, olyan lett majdnem, mint egy leves, pedig tudom, hogy nem olyannak kellett volna lennie, mert ez egy kedvelt görög étel és anyósom sokszor csinálta... - A második alkalommal nem öntöttem fel annyi főzővízzel, amennyit a recept ír, hanem csak félig hagytam, hogy ellepje az ételt, mielőtt a sütőbe tettem volna...és a keverés után nem fóiáztam le az ételt.
|