Münsterländi parasztvekni
Münsterländi parasztvekni / petra
900 g rétesliszt 100 g rozsliszt 1 tk cukor 40 g friss élesztő 150 g langyos víz 250 g író 250 g víz 20 g sertészsír 1 ek só
A liszteket a cukorral az üstbe tesszük, elkeverjük. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízzel, az előzőkhöz adjuk, röviden átkeverjük. Az írót elkeverjük a vízzel, az üstbe öntjük, 3 percig dagasztjuk,majd hozzászórva a sót további 3 percig dagasztunk.
Kivesszük a tésztát, röviden átdagasztjuk és egy kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és 30 percet kelesztjük. /gyorsan kel/
A tésztát lisztezett munkafelületre tesszük egy cipót formázunk belőle és letakarva további 5 percig kelesztjük. Utána egy hosszúkás veknit formázunk belőle és egy nagy, jól kilisztezett kosárba téve, letakarva további 15 percet kelesztjük.
A tésztát egy búzadarával megszórt tepsire fordítjuk, hosszában jól bevágjuk és azonnal a 220 fokra előmelegített, sütőbe toljuk 45 percre. A sütőben legyen egy edényben víz,és az első 5 percben 2x spricceljük meg vízzel a tésztát.
Latsia: - féladagot csináltam
|