Teljeskiőrlésű rozsos kenyér
Teljeskiőrlésű rozsos kenyér / Anya77
50 dkg búzaliszt 50 dkg rozsliszt 4,5 dl élőflórás natúr kefír bő 1 dl napraforgó étolaj bő 1 dl citromlé (Olympost használok) 1 csapott ek cukor 1 púpos ek. só (tengeri finomat használok) 1/2 cs (2,5 dkg) friss budafoki élesztő 1-3 dl langyos víz (amit a dagasztás elején adagolok, mennyisége a liszttől függ)
Nagy tartályos 2 karos gépem van. Alulra a folyadékot, felülre a szilárdat teszem. Ennek a dagasztó programjával kidolgoztatom, kelesztem. 1x kever, 3x dagaszt összesen 30 perc, majd 60 percet keleszt. Ekkor lisztezett deszkára kiborítom. Két egyforma részre osztom, kézzel átdagasztom, kb 3 cm vastag téglalappá nyújtom. Mint a bejglit felcsavarom. Lisztezett sütőlemezre téve langyos sós vízzel lekenem bevágom és letakarva langyos helyen duplájára kelesztem. Villany sütőm aljába egy nagy lábosban vizet teszek be. A sütőt 220 fokra felmelegítem. Ebben a forró gőz térben sütöm ki a kenyeret. Kb. 5 percig ezen a hőfokon, majd 175-180 fokon még mintegy fél órát. Ekkor a sütőlemezről leveszem, újra megfürdetem és a rácsra visszatéve még kb. 5 percig sütöm. Rácsra téve (oldalára állítva) hűtöm ki.
Latsia: - sima kefírt tettem bele - összesen 7 dkg magot tettem bele - aszkorbinsavat tettem a citromlé helyett - kicsit bénáztam, de legközelebb szebb lesz
|