Spenótos quiche
Spenótos quiche / ribizli - kanbéka
Ha már spenót, akkor megosztom Veletek a kedvenc spenóttortám receptjét - pie-nak vagy quiche-nek is hívhatjuk, ha valakinek a torta elnevezés az édes jelzővel rögzült a fejében. :)
Szóval az alapja egy vajastészta, 1 tojás, 10 dkg zsiradék, 20 dkg liszt, só, bors - ezt szépen összegyúrjuk, hidegre tesszük. Ehhez a tésztamennyiséghez úgy 20 dkg juhtúrót összetörünk, belekeverünk 1-2 tojást, borsozzuk, és ha nagyon száraznak találtatik, krémsajttal vagy tejföllel lazítjuk. Bő fél kg friss spenótot megmosunk-tisztítunk, egy fej dinsztelt hagymára dobjuk (részletekben is jó), és addig pároljuk, míg összeesik. Só, bors, szerecsendió mehet rá, aztán leszűrni a levét. A tésztát kinyújtva hullámos szélű lapos formába tesszük úgy, hogy a függőleges szélén is legyen, villával megszurkáljuk, és úgy 10 percre bemehet a sütőbe 180-200 fokon. Utána kivesszük, ráöntjük a túrókrémet, elsimítjuk, vissza a sütőbe 180 fokon 15-20 percig, hogy rendesen megszilárduljon a krém. Kivesszük, és a tetejére szépen elosztjuk a spenótot, és még 5-10 percre visszateszük a sütőbe./ Én elkevertem a juhtúrót a spenóttal./
Nem macerás az elkészítés, ha annak tűnik is.
Az eredeti recept sonkakockákkal való megszórást is javasol.
|