CSIRKE : Gong - Bao / Mogyorós csirke |
Gong - Bao / Mogyorós csirke
Gong - Bao / Mogyorós csirke - Malena77
40 perc elk.idő, 4 főre 503 kcal
50 dkg csirkemellfilé, só, 3 kiskanál nem túl sós szójamártás, 5 ek. száraz fehérbor, 1 púpozott kiskanál kukoricaliszt vagy - keményítő, 1 tojásfehérje, 3 cső 6-7 cm-es csilipaprika, 3 gerezd fokhagyma, kisujjnyi db friss gyömbér, 4 dundi újhagyma, fél-fél cső piros és zöld kaliforniai paprika, 5 ek. olaj, 8-10 dkg pörkölt földimogyoró. a mártáshoz: 2 ek. nem túl sós szójamártás, 1 ek. chilimártás, 3 kiskanál 6%-os fehérborecet, 3 kiskanál cukor, 1 ek. kukoricaliszt vagy keményítő, kb. 2,5 dl víz.
A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, tálba szórjuk. Fél kiskanálnyi sóval és a nem túl sós szójamártással (pl. Heinz), 2 ek. borral és a kukoricaliszttel elkeverjük, a fléig felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Letakarva hűtőben 20 percig érleljük. Ezelatt a chilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk és a megtisztított fokhagymával meg gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra, a kicsumázott kaliforniai paprikát 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Az olajat wokban, vagy széles vasserpenyőben megforrósítjuk. Kb. fél perc múlva füstölögni kezd, ekkor jó. Először a chilipaprikát majd 15-20 másodperc elteltével a fokhagymát és a gyömbért dobjuk bele. Újabb 15-20 másodperc múlva a pácolt csirkét is hozzáadjuk. Nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütjük, majd a maradék 3 ek bort ráöntjük az újhagymát és a színes paprikakockákat hozzáadjuk. 2 percig együtt sütjük pároljuk. Az összes mártáshoz valót (a szója és a chilimártás is készen kapható, az előbbiből a nem túl sósat utóbbiból a csípőset vegyük) simára keverjük, az előzőekre öntjük. kb. 1 percig főzzük, ennyi idő alatt besűrűsödik. Végül a mogyorót is beleszórjuk. Azonnal tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.
|