Tökbele leves
Tökbele -"csontleves" vagy "húsleves" / Fruzsika
(A tökös-mákos rétes tökét kibelezi és nem dobja ki, hanem úgy magvasan mind beleteszi egy kis fazékba. A töknek csak a héja dobódik el.)
Rászel egy megtisztított sárgarépát, egy petrezselymet, kicsi zellert, kis karalábét, rászór egy mokkáskanál szemesborsot, egy kis késhegynyi szerecsendiót, késhegynyi kurkumát-vagy sáfrányt (nekem épp nem volt), ráreszel egy kis gyömbért, beledob egy kis fej hagymát, egy cikk fokhagymát, felönti másfél liter hideg vízzel, kicsit megsózza, lassan főzi fél órát amíg a zöldség megfől s az utolsó 5 percben egy kis ételízesítőt is kever bele (vagy tyúkhúsleveskockát, de el is maradhat)...Kész. Leszűri, ha kell levesbetétet főz bele (grízgaluskát vagy cérnametéltet) és kész a fincsi aranyszínű "csontleves".
Annyi zsíradék van benne, amennyi a gyenge tökmagból kifől... Tálaláskor frissenvágott petrezselyemzölddel hinti meg a tányérban a levest... Nem hiszitek el, de nagyon finom!
|