KÖRET : Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal |
Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal
Fahéjas kuszkusz aszalt sárgabarackkal / Stahl
15 dkg aszalt sárgabarack 2,5 dl tej 1 vaníliarúd 15 dkg kuszkusz 10 dkg porcukor 1 teáskanál õrölt fahéj 1 narancs 3 dl hideg tejszín esetleg 4 teáskanálnyi rózsavíz
Azzal kezdem, hogy miniatûrnyi kockákra vágom az aszalt sárgabarackot, mert így rögtön bele tudom majd keverni a félkész kuszkuszba, hogy együtt puhuljanak meg. Aztán a hosszában félbevágott vaníliarúddal felforralom a tejet, majd amikor rottyan egyet, rögtön lejjebb veszem a lángot. Folytonos keverés mellett beleszórom a tejbe a kuszkuszt, és fél percig fõzöm benne a hamar megpuhuló szemeket. Utána lehúzom az edényt a tûzrõl, hozzákeverem a darabkákra vágott aszalt barackot.
A még meleg kuszkuszhoz hozzászórom a porcukrot meg az õrölt fahéjat, majd belekeverem a narancs megreszelt héját is, aztán szorosan lefedem az egészet alufóliával. Így a barackos kuszkusz-szemcsék szûk 20 perc alatt magukba szürcsölik a narancsos-vaníliás tejet, és eközben bõven van idõm robotgéppel kemény habbá verni a hideg tejszínt.
Ha letelt a kuszkusz ideje, lekapom róla az alufóliát, majd két villa segítségével kicsit szétszedegetem a langyos szemeket. Aztán kiveszem közülük a félbevágott vaníliarudat, fakanállal óvatosan hozzájuk forgatom a kemény tejszínhabot, és az üvegtálkákba kanalazott édességre rálötykölök 1-1 teáskanálnyi, ezeregyéjszaka illatú rózsavizet. 4 adag lesz belõle.
|