Csülök levelestésztában
Csülök levelestésztában / Latsia
1 közepes /1 kg/ füstölt csülköt beáztatsz egy éjszakára annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap reggel megkóstolod a vizet, ha nagyon sós, leöntöd róla és tiszta vízben teszed oda főzni kuktában, ha nem nagyon sós, akkor az áztatóvízben. Kb. 1 óra alatt készen is van. A főzővizet nem öntöd ki, jó lesz az bablevesnek, vagy vmi másnak, ha nem a közeljövőben akarod felhasználni, fagyaszd le. A felengedett leveles tésztát téglalap alakúra kinyújtod a kicsontozott, lebőrözött, lezsírozott csülköt /vagyis a színhúst/ beleteszed /én 3 felé vágva tettem bele egymás mellé a darabokat/, jobbról és balról, majd elölről és hátulról ráhajtod a tésztát. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fekteted úgy, hogy a hajtás alul legyen, megkened 1 tojás sárgájával és már mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe úgy 15-20 percre, míg a tészta aranysárgára nem sül. 10 percet hagyd hűlni, mielőtt feszeleteled. Isteni finom, de nehéz étel.
|