Zamatos rozsos kevertkenyér
Zamatos rozskenyér / Marion
250 g rozsliszt 500 g liszt 100 g kovász 2 tk só 1 cs szárított élesztő = 8g / én 2 dkg frisset tettem bele 1 tk méz 1 dl víz 4 dl víz
A liszteket a kovásszal és a sóval jól elkeverjük. Egy kis tálban a mézet az élesztővel és 100 ml langyos vízzel elkeverjük és a lisztes keverékhez adjuk. Apránként adagolva a maradék langyos vizet tésztává dagasztjuk, amíg egy símulékony tésztát kapunk, ami könnyen elválik a tál oldalától. Letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Még egyszer erősen átdagasztjuk és további 40 percig kelesztjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük hosszúkás ovális kenyeret formázunk belőle. Az alsó harmadrésznél körbe könnyedén bevagdossuk egy éles késsel és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. A sütőt előmelegítjük 250 fokra, a kenyeret megspricceljük egy kis vízzel, és alulról a 2. sínre toljuk. 10 perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet 190 fokra és további kb.45 percet sütjük.
Latsia: A hozzávalókat beletettem a kenyérsütőgép üstjébe, megdagasztattam és kelesztettem vele a tésztát a megadott ideig, majd már formázva kelesztettem meg másodszor.
|