Kakaós kalácskoszorú
Kakaós kalácskoszorú / E.Margit
60 dkg /40 dkg finomliszt + 20 dkg rétesliszt/ 1 dl tej 2 dl tejföl 2 egész tojás 5 dkg vaj olvasztva 1 kk só 8 dkg cukor /ennél többet teszek legközelebb, mert nem elég édes 7 g porélesztő vagy 1/4 friss élesztő
A tésztát a gépben dagasztottam, kelesztettem, majd a második dagasztás utolsó 5 percében kivettem a tésztát a gépből, elfeleztem, a felét visszatettem a gépbe vizezett kakaóporral együtt. Így még pont összekeveredett a kakaóval a tészta. A fehér és a kakaós tésztát két-két felé szedtem és lapokra nyújtottam. 1 fehér-1 kakaós lapot egymásra téve feltekertem, majd a másik két lapot is. A két "hurkát" összesodortam, koszorúba hajtottam és a végeit egy kicsit összenyomkodtam. A kifelé került hajlatokat egy recés késsel elég mélyen bevágtam. A tetejét egész, felvert tojással kentem le. Kb. 1/2 órás kelesztés után sütöttem úgy, hogy a hideg sütőben volt a kalács, bekapcsoltam a sütőt 170 fokra, és amikortól elérte a hőmérsékletet, onnantól számítva 30 percet sült. Tűpróba.
|