Mákoskalács
Mákoskalács
25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 tojás (1 a tésztába, 1 megkenni a tetejét), 1 evőkanál porcukor, 1-1,5 dkg élesztő, tejföl, 20 dkg őrölt mák (dió is lehet és akkor diós kalács de a dióból elég max. 20 dkg, mert zsírosabb a máknál
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük, fehérjét habbá verjük. Az élesztőt -előtte- tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal jól összegyúrjuk, cipót készítünk belőle és langyos helyen fél óráig kelesztjük, majd kinyújtjuk és rátesszük a tölteléket.
A cipóra 20-25 dkg -baracklekvárral, vaníliás cukorral, 1/2 dl-nyi meleg tejjel, kis reszelt citromhéjjal és mazsolával- elkevert mákot számolunk. A tésztát összecsavarjuk, kicsit pihentetjük és a tetejét 1/4 órányi különbséggel tojással kétszer megkenjük. Közepes lángú, előmelegített sütőben megsütjük. (én egy őzgerinc formába rakom sütés előtt, amiből kiborítom ha kész)
Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e? Beleszúrjuk a hústűt és ha kihúzva ragacsos trutyi van rajta, akkor még nem jó! A hústűnek tök simának kell lennie, akkor sült át a tészta. Sütés közben készítünk gőz felett, porcukorból "gúzt" és ha kész a kalácsunk, akkor a sütőből kivéve -a tetejét- forrón, meglocsoljuk vele. Ha van otthon kis tört mandula vagy tört dió akkor azzal megszórva sem romlik el az íze:)
|