LIBA : Libamáj saját zsírjában |
Libamáj saját zsírjában
Libamáj saját zsírjában, tartós tárolásra / Anya77
1 szép nagy libamáj, háromszor annyi súlyú libaháj.
A libamájat megtisztítom az epétől és ereitől, megmosom és lecsöpögtetem. A libahájat kis darabokra vágom, és az egészben hagyott libamájjal együtt lábosba teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett kiolvasztom a zsírját. Mire a zsír kiolvad, a máj is átsül. Amikor a tepertő piros, a májat üveg-vagy porcelántálba teszem, és szűrőn keresztül ráengedem a zsírt. Annyit öntök rá, hogy jó bőven ellepje. (A visszamaradt tepertőt és zsírt külön elfogyasztja a család. ) Amikor a zsír megalvadt a máj tetején, lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Hónapokig eláll. Amikor megkezdem a fogyasztását, a zsírt ügyesen rákenem a máj szabadon maradt felületére, hogy egy pici darabka se érintkezzen a levegővel.
Ha csak zsír van: A lábosba öntesz zsírt, ne sajnáld, máj alá teszel 1 karika vöröshagymát, hogy biztos ami biztos alapon le ne ragadjon és kész.
|