CSIRKE : SÖRÖS CSIRKE MUSTÁRMAGOS SALÁTÁVAL |
SÖRÖS CSIRKE MUSTÁRMAGOS SALÁTÁVAL
SÖRÖS CSIRKE MUSTÁRMAGOS SALÁTÁVAL / Stahl
1 kis doboz sör, 2 gerezd fokhagyma, 1 konyhakész csirke, só és frissen őrölt bors,
A csirke mázához: 3 ek baracklekvár, 1 ek Unicum, 1/2 tk őrölt kömény, 1/2 tk cayenne bors, 1 gerezd fokhagyma,
A mustármártásos salátához: 1 ek fehérborecet, 1/2 ek dijoni mustár, 3-4 ek olívaolaj, só és frissen őrölt bors, 1 kis zacskó endiviamix.
A sütőt bekapcsoltam 200 C fokra (gázsütő 6-os fokozat).Felbontottam a sört, aztán a megpucolt fokhagymagerezdeket a kis nyíláson át belepottyantottam a dobozba. A félig teli sörösdobozt egy közepes méretű tepsibe állitottam, és hozzáláttam, hogy elkészítsem a csirke mázát. Ehhez először egy kis tálkába tettem némi baracklekvárt , hozzákanalaztam kevés Unicumot, és a keveréket őrölt köménnyel, cayenne borssal meg reszelt fokhagymával ízesítettem. Ezek után a csirkét kívül-belül megsóztam - borsoztam, majd rákentem a mázat. Egy ollóval, hogy a szárnyas könnyebben üljön a sörösdobozon, finoman bevágtam vele a bőrt mind2 combja mellett. Miután ráhúztam a csirkét a dobozra, még el igazítottam egy kicsit a lábait. Egy darab sütőpapirt alaposan átnedvesítettem, összegyűrve kinyomkodtam belőle a felesleges vizet, és az enyhén nedves sütőpapirral beterítettem a csirkét. Jó egy órára betoltam a sütőbe. Amikor a csirkesütés már a végéhez közeledett, elkészítettem a salátát. Mivel a mustáros változatot kifejezetten szeretem, emellett döntöttem. Ehhez az ecetet belekanalaztam egy kis tálkába, hozzátettem a mustárt, és kézi habverővel elkevertem. Utána következett az olívaolaj, amelyet lassan, folyamatos keverés mellett csurgattam apró adagokban a mustáros ecethez. Az öntetet megsóztam - borsoztam, majd egy nagy tálban összeforgattam a megmosott, megszárított salátalevelekkel. Már csak annyi volt hátra. Hogy a megsült csirkét sütőkesztyűs kézzel leemeljem a sörösdobozról, vágódeszkára tegyem, és pár perces pihentetés után feldaraboljam.
|