Vajas - sütőporos kuglóf
Vajas - sütőporos kuglóf / Böbsi
Ez a kuglóf nem egy élesztős, hanem sütőporos. /zsíros tészta/
Veszel öt-hat tojást, beleütöd egy tálba, leméred. Ugyanannyi finomliszt, porcukor és vaj/margarin kell hozzá. Kell egy zacsi sütőpor (esetleg plusz egy kis szódabikarbóna is). Keverőkéses robotgépbe teszem a tojást, a lisztet a cukorral és a sütőporral összekeverem. A margarint mikroban felolvasztom. Elindítom a gépet, elkezdem lapátolni a lisztes keveréket, ha a fele benne van, folyamatosan az olvadt margarint és a maradék lisztet. A végére homogén krém lesz belőle. Kivajazom és lisztezem a kuglófformát, beleöntöm a tésztát.
Az ízesítése tetszőleges. Mehet bele, egy zacsi vaniliás cukor és egy citrom reszelt héja, plusz porcukorba forgatott diódarabokat keverek bele a végén, már a formában. De lehet úgy is csinálni, hogy a kétharmadát öntöm csak bele, a maradékba pedig kakaót, olvasztott csokit keverek. Hasonlóképpen összedolgozva, mint a márványkuglófot. A sütés nagyon fontos: 160 fokra kell betenni és kb egy órát sütni. Ha esetleg nagyon bebarnulna a teteje, letakarni sütőpapírral és úgy sütni tovább.
|