Grízes-mákos süti
Grízes-mákos süti / Mikko
Hozzávalók:
300 g vaj v. margarin 150 g porcukor 450 g liszt 1 tojás 1 csipetnyi só
Töltelék:
1 l tej 2 cs. vaníliáscukor 1 csipetnyi só 1 citrom 125 g gríz 4 tojás 2 evökanál víz 500 g kész máktöltelék (ez ca. 350 g darált mák 150 g cukorral kis tejben felfözve) 4 evökanál baracklekvár porcukor megszórni
Elkészítése:
A vajat, cukrot, lisztet, tojást és sót egy keverötálba tesszük és a kézi mixerrel elöször jól összedolgozzuk, majd kézzel fényesre gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csavarva betesszük kb. 30 percre a hütöbe. A tejet, vaníliáscukrot, sót, reszelt citromhéjat felforraljuk. A grízt óvatosan, apránként beleszórjuk és még egyszer felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéböl kemény habot verünk. A tojássárgákat összekeverjük a vízzel és a mákkal együtt a grízhez keverjük, majd a tojáshabot is finoman belevegyítjük. A lekvárt megmelegítjük. A tészta kétharmadával a sütö kivajazott tepsijét kibéleljük, majd 3 evökanál lekvárral megkenjük a tetejét, erre pedig a mákot terítjük szép símára. A tésztamaradékot vékonyra kinyújtva csíkokat vágunk és berácsozzuk a tetejét a máknak. Elömelegített sütöben 200 fokon ca. 45 percig sütjük, majd hagyjuk kihülni. Ekkor megkenjük a maradék lekvárral a rácsokat és megszórjuk a porcukorral.
|