EPRES-DIÓS TÚRÓGOMBÓC
EPRES-DIÓS TÚRÓGOMBÓC / Latsia nagymamija
20 db lesz belőle
1/2 kg túró 3 tojás 4 ek kr.cukor só 100 g darált dió 100 g gríz 2 ek olvasztott vaj / margarin 1 citrom 1/ 2 kg eper 4 ek porcukor 1/2 dl eper- vagy cseresznyepálinka 1 kk étk.keményítő 1 ek van.porcukor
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, a kr.cukor felét, 1 csipet sót, a darált dió felét, a grízt, a vaj felét, belereszeljük a citrom héját, és jól összedolgozzuk, letakarjuk, 1 órát pihentetjük. A maradék vajat felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék kristálycukrot és a diót. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát kitörjük 20 szemet félreteszünk, a többit kettévágjuk, meghintjük porcukorral és a citrom átszűrt levével. A masszából vizes kézzel gombócokat kerekítünk, mindegyik közepébe egy szem epret nyomunk, és szelíden forrdogáló vízben 12-15 percig főzzük. Közben az epret a levével együtt felforraljuk, hozzáadjuk a pálinkában elkevert keményítőt, éppen csak besűrítjük. A gombócokat leszűrjük, köréjük szedjük a forró epermártást, megszórjuk a pirított diómorzsával és a vaníliás porcukorral.
|