Virslis buci
Virslis buci / E.Margit
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes) 1 egész tojás 1 dl kefír v. joghurt 1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges 5 dkg vaj 1, 5 kk só 1, 5 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
A feltekert tészták tetejét háromszor mélyen (virslivel együtt) bevágom és megkenem vizezett tojássárgájával.
Latsia:
- 1 dl tejfölt tettem bele a joghurt helyett - 2 tk sót és 1 tk cukrot tettem bele - 7 g porélesztőt használtam - nem melegítettem meg a virslit és ennek ellenére nem hűtötte le a tésztát - a liszt mennyiségébe beleszámít 2 ek burgonyaliszt és 2 ek búzakorpa is - én a tésztát 2-szer dagasztatom a géppel, közben 30 percet kelesztettem
A virslivel töltött, bevágott és megkent bucikat betettem a hideg sütőbe és bekapcsoltam a kislámpát 1/2 órára, ez gyorsítja a kelést.
Utána felcsavartam a hőfokot 180 fokra és kb 20 percet sütöttem légkeveréses programon
|