Gyümölcskenyér
Gyümölcskenyér / Mikko
200 g szárított körte 250 g aszalt szilva mag nélkül 175 g szárított füge 250 g búzaliszt 1 csomag sütöpor 50 g cukor egy kanál vanília esszenc reszelt citromhéj egy-egy csipetnyi gyömbérpor és szegfüszegpor 2 kávéskanál örölt fahéj 1 evökanál rum vagy konyak 75 g durvára vágott mogyoró 75 gdurvára vágott mandula 75 g cukrozott narancshéj apróra vágva 100 g mazsola 2 teáskanál kakaópor
Bekenéshez:
1 teáskanál keményítö 3 evökanál víz
A szárított gyümölcsöket egy éjszakán át 5 dl vízbe beáztatjuk. Ezután felforraljuk és 2 percen keresztül fözzük, majd egy szüröbe öntjük, hogy a gyümölcsöket lecsepegtetjük, a levét ennek pedig félretesszük. A megduzzadt gyümölcsöket apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütöporral, cukorral, füszerekkel, kakaóval, gyümölcsökkel és a konyakkal egy tálban, majd a gyümölcsök fözölevéböl annyit teszünk a lisztkeverékhez, hogy egy sürü masszát kapjunk. (Lehet a kézi mixerrel is csinálni az eredeti recept szerint, de nekem úgy nem állt össze, tehát egy fakanállal kevertem össze. ) Ekkor beleöntjük a mogyorót, mazsolát és a narancshéjat, mandulát. Ha nagyon ragad a tészta, adhatunk egy kis lisztet hozzá. Egy hosszúkás kenyéralakúra formázzuk és a vizet összekeverjük a keményítövel, felforraljuk és ezzel bekenjük a gyümölcskenyér külsejét.
|