Drezdai stollen
Drezdai stollen / német oldal
500 g mazsola - nagyszemű 100 g Korinthen - kisszemű mazsola 100 g kandírozott citromhéj 100 g kandírozott narancshéj 250 g mandula, meghámozva, aprítva 2 csomag vaníliás cukor 6 ek barna rum 12 csepp keserűmandula 1 kg liszt 2 darab friss élesztő 400 g puha vaj 150 g cukor 0, 25 l tej 2 tojássárgája 150 g olvasztott vaj 125 g porcukor
A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztőket belemorzsoljuk, megszórjuk 1 ek cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy konyharuhával. Ha az élesztő feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojássárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába. Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük. A sütőnek alulról a második szintjére tesszük és előmelegített sütőben 175 fokon (forrólevegősön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sűrűn megszórjuk a porcukorral. A kihűlt stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hűvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek.
Latsia: - nagyon vigyázzatok, én egy picit túlsütöttem, ezért lett egy kis kérge, ami különben nem kell, hogy legyen! - az adag felezhető - lehet a közepébe marcipánrudat tenni és akkor olyan lesz, mint amit a Lidl-ben is lehet kapni,
|