FÜGELEKVÁROK
FÜGELEKVÁR / Kira
80 dkg zöld füge, 40 dkg cukor, 1 citrom facsart leve, 1 mk fahéj, 1 dl pálinka
A fügéket megmosni, és kb. 1/2 cm-es szeletekre vágni. Edénybe rakni, és hozzaadni a cukrot, citromlevet, fahéjat és pálinkát.
Forrás után kevergetve lassú tűzön 25 percig főzni.
Steril üvegekbe tölteni, azonnal hermetikusan lezárni, és felfordítani, így kihűteni.
FÜGELEKVÁR MANDULÁVAL / Kira
1 kg füge, 70 dkg cukor, 12 dkg lehéjazott mandula, 5 ek konyak, 1 citrom
(A mandulát legkönnyebben így szabaditjuk meg a barna héjától: egy forró vízzel teli edénybe szórjuk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük. - ekkor könnyen lejön a héja). Ha újra ropogósra szeretnénk a mandulát, akkor 220 fokos sütőben átmelegítjük 2-3 perc alatt.
A fügéket megmossuk, félbevágjuk. Egy edénybe tesszük, rászórjuk a cukrot, és ráreszeljük a citrom héját. 1 óra hosszát hagyjuk állni (letakarjuk fóliával). Feltesszük főni, vigyázzunk, hogy a cukor ne karamellizálódjon túlságosan. Lassú tűzön kevergetve főzzük. Adjuk hozzá a mandulát és a konyakot, és meg 5 percig főzzük. (az egész főzési idő itt is kb. 25 perc).
Steril üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejrefordítjuk. Kb. 8 hónapig eláll, kibontás után hűtőszekrényben tárolni max. 2 hétig.
|