Sós kifli
Sós kifli
2 dl langyos tejbe 1 evőkanál kristálycukrot keverünk, belemorzsolunk 5 dkg élesztőt, és állni hagyjuk. 20 dkg margarint felolvasztunk, tehetünk hozzá 1 nagy evőkanál sertészsírt is. 60 dkg lisztet tálba öntünk, összekeverjük 1 teáskanál sóval, 2 egész tojással, a megkelt élesztővel, és annyi langyos tejjel, hogy laza tésztát kapjunk. Beledolgozzuk a felolvasztott zsiradékot is, és jól kidagasztjuk. Amikor már elválik a kéztől, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Itt is alaposan átdolgozzuk, majd 4 fele vágjuk, és egyenként cipókat formázunk belőle. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük. Amikor megkeltek a cipók, egyenként kör alakúra sodorjuk őket, a tészták tetejét olajjal, vagy olvasztott zsírral megkenjük. Egy cipónyi tésztát nyolc háromszögre szétvágunk (mint a pizzát), és egyenként kifli alakúra feltekerünk. Kikent sütőlapra tesszük, a tetejét felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és/vagy köménymaggal megszórjuk. Forró sütőben sütjük.
Latsia: - felfuttattam az élesztőt a leírtak szerint, majd minden hozzávalót a gépbe tettem, ahogy összeállt a tészta kivettem és meleg helyen 30 percig kelesztettem /jól megkelt!/ utána a leírás szerint jártam el - még annyit, hogy nyújtáskor vett fel egy kis lisztet - féladagot készítettem /pontosan megfeleztem a hozzávalókat így 16 kiflicske lett - 200 fokra előmelegített sütőbe tettem és 15 perc alatt készresütöttem
|