FAHÉJAS CSIGA
50 dkg sima liszt 4 dkg élesztő 1 tojás egy csipet só 18 dkg finom kristálycukor kb. 2,5 dl tej 25 dkg vaj vagy margarin 20 dkg mazsola 6 dkg hámozott, őrölt mandula 4 dkg cukrozott narancshéj 4 dkg cukrozott citromhéj 2 teáskanál őrölt fahéj /én 4 tk-nyit tettem bele! 5 cl rum 1 tojássárgája 5 dkg sárgabaracklekvár
zsír és liszt a tortaformába
Az elmorzsolt élesztőt a langyos tej felével elkeverjük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy lágy kovászt kapjunk; liszttel megszórjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, míg a tetején széles repedések nem keletkeznek; ezután összekeverjük a maradék liszttel, a tojással, egy csipet sóval, 6 dkg finom kristálycukorral, a maradék tejjel és 10 dkg vajjal, majd mindezt sima tésztává dolgozzuk össze, amelyet letakarva kb. 20 percig pihentetünk. A mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat leöntjuk a rummal; 12 dkg kristálycukrot összekeverünk a fahéjjal.
A tésztát kb. 3 mm vastagra nyújtjuk ki, megkenjük a maradék, felolvasztott vajjal; ezután megszórjuk a cukros fahéjjal, a mandulával és a mazsola-narancs-citromhéj keverékkel. A tésztát kb. 4 cm széles csíkokra vágjuk; egy csíkot feltekerünk, majd egy kizsírozott, kilisztezett tortaforma közepébe tesszük, a többi csíkot pedig csigavonalban körétekerjük, míg az egész tortaforma meg nem telt. Ezután felszereljük a tortaformára az oldalát, s a tésztát még 20 percig pihentetjük. A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd előmelegített sütőben, 200-210 C-on 40-50 percig sütjük. Ha megsült, kiszedjük a tortaformából, és megkenjük felforrósított sárgabaracklekvárral; csak akkor szeleteljük fel, ha teljesen kihűlt. Pompás reggeli vagy uzsonnakalács!
Latsia: - a gép dagasztotta és kelesztette a tésztát - féltem a feltekeréstől. hogy lehullik a töltelék, ezért jól belenyomkodtam a tésztába, de így is jött le kicsi, viszont nagyon könnyen utána lehetett tömködni a helyére - az olvasztott margarin felét tettem csak atöltelék alá, mert nekem soknak tűnt - a kapcsos tortaformába egy sütőpapírt tettem, de csak alulra, oldalra semmit, amikor kisült szépen leválasztottam az oldaláról a sütit - hamar pirult a tojássárgájától, így félidőben kb letakartam alufóliával |