Melanzane alla parmiggiana / A.Gambadoro
4-5 főre
1, 5 kg padlizsán
600 g olasz passzírozott paradicsom
250 g Mozzarella sajt
rengeteg friss bazsalikom (nem szárított)
0,5 l olasz extraszűz olívaolaj
100-150 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
só
"Szicíliában a padlizsánt a következő módon készítik elő:
A padlizsán héját csíkokban lehámozzuk, tehát egy lehámozott rész, egy héjas rész, és így tovább. Ezután a padlizsánt egyforma vastag hosszanti szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk és egy edényben legalább egy órát hagyjuk pihenni (lehetőleg úgy, hogy valami súlyt rakunk rájuk). Ez nagyon fontos, mert így a padlizsán kiereszti magából a keserü ízt okozó levet. Amikor ez kész, kiöntjük ezt a levet, a szeleteket lemossuk és papírtörölközővel letöröljük. "
Tehát fontos kiereszteni a keserű levet és nagyon fontos hosszanti szeletekre vágni
Itt szoktak hibázni és lisztbe forgatni a padlizsánt: nem szabad.
Azt sem szabad, hogy grillezni a padlizsánt, olajban kell sütni!
"Ezután bőséges extraszűz olívaolajban a szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Az olaj mindig nagyon forró legyen, különben a padlizsán lassabban sül meg és közben rengeteg olajat felszív. Ezután az olajat felitatjuk a megsült szeletekről, és egy tányérban félretesszük őket.
Elkészítjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy serpenyőben az olasz passzírozott paradicsomot enyhén megsózzuk és lassú tüzön főzzük, az utolsó percekben hozzáadunk néhány, kézzel apróra tépett friss bazsalikomlevelet (ehhez ne használjunk szárított bazsalikomot!), és pár csepp extraszüz olívaolajat. A paradicsomot kb. 10-15 percig főzzük, hogy megkapjuk a kívánt ízt és állagot, majd levesszük a tüzről.
Egy kis tepsi aljába pár kanál paradicsomszószt merünk, hogy az étel majd ne ragadjon le, és elkezdjük az első réteg padlizsánszeletet lerakni úgy, hogy a szeletek szélei fedjék egymást, és ne legyenek köztük hézagok. Az első rétegre teszünk pár, kézzel apróra tépdesett bazsalikomlevelet és mozzarella kis darabokát, majd megint pár kanál paradicsomszószt. Nem kell sok szósz, nem szükséges, hogy teljesen befedje a padlizsánt.
Ezután ugyanígy lerakjuk a második réteget, de mindig ügyeljünk arra, hogy a padlizsánszeletek között ne legyen rés.
A harmadik rétegre majd csak egy kis paradicsomszósz tegyünk, és a mozzarella helyett jó sok friss Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajtot reszeljünk rá úgy, hogy teljesen befedje a réteget /ne használjunk parmezánt, ami csak egy rossz utánzása az eredeti olasz sajtnak/.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-30 percig sütjük, majd kivesszük, és pár óra hosszát hülni hagyjuk, így az ízek teljesen összeérnek.
Itt szokott lenni egy másik hiba:
"a szicíliai hagyomány szerint a Parmigiana-t nem
Szabályos variációk:
-lehet főtt tojás szeleteket beletenni a rétegek közé és esetleg sonka vagy mortadella, anyum néha kis zsemlemozsát feldolgozza tojással és rákeni az egyik rétegre, de nem kell