BEJGLI 2004.
BEJGLI 2004.
Először a tölteléket készítem el, hogy legyen ideje kihűlni.
2-2 rúdhoz való töltelék:
50 dkg darált mák 30 dkg cukor 2-3 kanál méz mazsola reszelt citromhéj 2 dl tej vagy víz
ugyanezt a tölteléket megcsinálni 50 dkg dióval.
Tulajdonképpen nem főzöm, csak felforrósítom a 2 dl folyadékot, beleteszem a belevalókat, megkeverem, kicsit összemelegítem. félreteszem hűlni.
Ha legalább langyos a töltelék, begyújtom a sütőt közepes hőmérsékletre, és elkészítem a tésztát. 4 db rúdhoz:
1 kg liszt 5o dkg margarin /fele lehet zsír/ 10 dkg cukor pici só 2-3 tojássárgája 2 dl tejföl 3 dkg HIDEG tejben elkevert friss élesztő
GYORSAN összeállítani, négy részre osztani, nyújtani, a kettőt mákos, kettőt diós töltelékkel tölteni. Tepsibe teszed, villával megszurkálod, hogy ne repedjen ki. Először tojássárgájával megkenni, ha épp megszikkadt, tojásfehérjével is. Ettől lesz márványos.
Pihentetni NEM kell, a tojásfehérjével való kenés után már rakhatod is a sütőbe. Közepes tűznél sütni. Egyszerre belefér mind a négy a hagyományos nagy tepsibe.
|