Holstein borda
Holstein borda / Sherpa01
800 gr borjú/sertés karaj só, liszt, tojás 2 dkg vaj szardella (ringli) olaj
A húst kiklopfoljuk, de ne túl vékonyra. Besózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és kevés forró olajban kisütjük. (Fontos, hogy ne lepje el az olaj a húst, csak alatta legyen, és fontos, hogy forró legyen, ellenkező esetben a hús nem sül, hanem fő, párolódik, ezáltal rágósm lehet. A megsült húst egy tálra tesszük. A serpenyőben maradt sült lébe tesszük a vajat, elkeverjük és összeforraljuk. (Tehetünk bele egy kevés kb. 0,5 dl tejszínt, és fehérbort is). Közben elkészítjük a tükörtojásokat. Egy serpenyőbe öntjük az olajat, és óvatosan beleütjük a tojásokat. Csak ezután tesszük fel a tűzre a serpenyőt, és közepesen erős tűzön majdnem készre sütjük a tojásokat ( a sárgája ne süljön át!). A tükörtojásokat egy nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy pohár segítségével kiszúrjuk (vagyis szép kerek tükörtojásunk lesz). A bordákat tányérra helyezzük, ráöntjük a forró vajas pecsenyelevet, tetejére tesszük a tükörtojást és a tojássárgájára egy szardellát (nálam ez kimaradt). Köretként adhatunk hozzá párolt zöldséget, burgonyát, rizst.
Latsia:
- féladagot készítettem így összesen 1 ek olívaolajat használtam a hússütéshez, a tejszínt 1 ek 5%-os creme fraiche-sel helyettesítettem és a vaat bele sem tettem, csak a bort, így még diétás is lett! - a fagyasztott sültkrumplit sütőpapírral bélelt tepsibe szórtam és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készresütöttem, isteni lett 1 csepp olaj nélkül!
|