Öregtarhonya
Öregtarhonya / Edis
"Öregtarhonyának hívta az édesapám, de szerintem sokféle elnevezése van / Edis
Ma vasárnap ellenére ezt csináltam, mert még mindig tele vagyunka karácsonyi nagy evészetekkel és a hússal. Igaz, ebben is van kolbász. 2 személyre egy nagyobb méretű bögre tarhonya kell, persze az éhségtől függ minden. Lehet több is. Olajon barnára pírítjuk a tarhonyát, majd közvetlenül a tűzről való levétel előtt 1-2 gerezd fokhagymát aprítunk bele, és jól átkeverjük vele. Egy nagyon kicsit pirítjuk még együtt is őket. Utána ráöntünk 2x-es mennyiségő vizet a tarhonyára. Teszünk bele 1 db szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot (ebből csak egy felet). Ha valaki számára nem szentségtörés, tehet bele egy valamilyen leveskockát is a vízbe. 3-4 burgonyát vékony szeletekre vágunk és száraz kolbászt is szeletelünk. Bele a vízbe. Megsózzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a tarhonya a vizet felitta. Akkor beleaprítunk még 1-2 gerezd fokhagymát, és hagyjuk akár 1-2 órán át is lefedve állni, hogy minden vizet teljesen feligyon, és a tarhonya majdnem csak nedves legyen végül. Akár reggel is meg lehet csinálni, mert kell neki az idő, hogy álljon. Ebédkor csak meg kell melegíteni. Mi uborkasalátát szoktunk hozzá enni."
|