KACSA : KACSAMELL VÖRÖSBOROS ÁFONYAMÁRTÁSSAL |
KACSAMELL VÖRÖSBOROS ÁFONYAMÁRTÁSSAL
KACSAMELL VÖRÖSBOROS ÁFONYAMÁRTÁSSAL / STAHL
1 kacsamell 2 gerezd fokhagyma só és frissen őrölt bors 1 csomag újhagyma 1 ötcentis friss gyömbér-darab vagy ½ kávéskanál őrölt gyömbér 1 evőkanál olívaolaj 2 dl száraz vörösbor 2 evőkanálnyi áfonyalekvár 1 kávéskanál mustár 5 dkg vaj
Bekapcsolom a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A kacsamellet hosszában megfelezem, és éles késsel sűrűn bevagdalom a bőrös részeket. Ezután a húsdarabokat mindkét oldalukon megsózom, megborsozom, és magam mellé készítem. A fokhagymagerezdeket megpucolom, és vékony szeletekre vágom. A kacsamell-darabok húsos részébe vékony hasadékokat vágok, és benyomkodom ide a fokhagyma-tüskéket. Megsütöm a kacsamell-darabokat. Ehhez kiválasztok egy olyan serpenyőt, amely sütőben is használható, azaz fémből van a füle. Ha ilyet nem találok, akkor a műanyag serpenyő-fület több rétegnyi alufóliába burkolom. A száraz serpenyőbe öntök kevés olívaolajat és erős lángon felhevítem, majd beleteszem bőrös oldalukkal lefelé a kacsamell-darabokat. Néhány perc alatt megpirítom őket úgy, hogy a színük mély barna legyen. Közben ellenállok a kísértésnek, és nem mozgatom meg a húsokat, mert csak így tudnak rendesen megpirulni, és ez kell ahhoz, hogy jó ízük legyen. Miután megpirítottam a kacsamell-darabok bőrös oldalát, a kisült zsírból átkanalazok 2 evőkanálnyit egy másik serpenyőbe. A többit leöntöm róluk. (Ha a zsír kihűlt, mehet a hűtőbe. Nagyon finom lesz a sült krumpli, ha ebben sütjük.) A megpirított húsokat megfordítom a serpenyőben, hogy bőrös oldaluk legyen felfelé, majd fogom, és a serpenyőt berakom a forró sütőbe. A húsok kb. 15-20 perc alatt megsülnek, de a belsejük még kicsit rózsaszín marad, másképp fogalmazva „rozé” lesz. Amíg a kacsamell-darabok megsülnek, elkészítem a mártást. Először előkészítem a hozzávalók közül az újhagymát és a gyömbért. Az újhagymát apróra vágom, a gyömbérdarabot pedig meghámozom, és lereszelem. Ezután egy közepes méretű serpenyőben az olívaolajon kevergetve megfonnyasztom az újhagymát. Ha már puha, picit megsózom, és hozzáöntöm a vörösbort, majd belekeverem a reszelt gyömbért és a mustárt. Erős lángon felforralom, és addig forrásban tartom, amíg a felére el nem fő. Amikor ez megtörtént, belekeverem az áfonyalekvárt, és megkóstolom. Ha kell, megsózom, és alaposan megborsozom. Amikor az ízek már jól összeértek, a mártást leszűröm és visszaöntöm a serpenyőbe, majd takarékra csavarom alatta a lángot, és miközben kézi habverővel folyamatosan kevergetem, apránként hozzáadom a vajat. Aztán a kész, fényes mártást félreteszem tálalásig. Amikor a kacsamell-darabok megsültek, alufóliát borítok rájuk, és így pihentetem őket 10 percig. Ettől jó szaftos lesz a hús, mert a benne lévő nedveknek van idejük „lecsillapodni”. Tálaláskor a kacsamell-darabokat rézsútos irányban vékonyan felszeletelem, és megöntözöm az áfonyás-vörösboros mártással. 2 nagy adag lesz belőle
|