Erdélyi töltött káposzta
Erdélyi töltött káposzta / Sherpa01
60 dkg darálthús, 1 kg nyers oldalas, 1 jókora füstölt csülök, 1. 5 kg apró savanyúkáposzta, 1 fej leveles savanyú káposzta, 8 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 tojás, fűszerek ( egész bors, őrölt bors, piros paprika, töltelék fűszerkeverék, fokhagyma, majoránna, vegeta, piros arany, cseresznyepaprika krém) füstölt szalonna, tejföl
Egy nagy edény aljára egy sor szalonna. Rá a füstölt csülök csontja (húsát lefaragjuk).
Egy sor töltelék, egy sor apró káposzta, egy sor oldalas, egy sor füstölt hús darabkák. Ezt addig rétegezzük, amíg a készlet tart. Tetejére apró káposzta kerüljön. A sorközöket meghintjük kevés pirospaprikával, szemes borssal, és 1-2 cseresznyepaprikát is teszünk bele.
Töltelék: a darált húsba a rizs, tojás, reszelt hagyma, tört fokhagyma, őrölt bors, stb. - káposzta levelekbe göngyöljük.
Külön nem szabad sózni, mert a csülök sós!
Főzés előtt 3/4-ig feltöltjük vízzel és lassú tűzön kb 2 és fél-3 órán át főzzük. Időnként rázogatjuk, keverni nem szabad!
Az én megjegyzéseim: A káposztát én soha nem mosom ki, de még sosem volt túl savanyú! Én nem főzöm, hanem lefedve az egészet beteszem a sütőbe és olyan 180-200 fokon hagyom órákon keresztül benne, nem nyúlok hozzá. Az illatáról lehet érezni, amikor már készen van. Én karácsony előtt kb 1 héttel, vagy inkább 4 nappal főzöm meg, aztán a az erkélyen csücsül!:) Ha megcsináljátok, mindenki Hozzátok akar majd járni ilyet enni!:) Kérek beszámolókat a sikerről!!!!
Latsia: - nekem a víz egy picit sok lett, legközelebb csak félig öntöm fel vele
|