Latsia konyhája
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
LÁTOGATÓ ADATAI
 
CIPRUSI ÉTELEK
 
SVÉD RECEPTEK
 
RECEPTEK
 
ÉTELFOTÓK
 
UTOLSÓ 20 RECEPT
 
KONYHAI SEGÉDESZKÖZEIM
 
Kedvenc oldalaim
 
Óra
 
 
EGYTÁLÉTEL
EGYTÁLÉTEL : RISOTTO AL FUNGHI CHAMPIGNON

RISOTTO AL FUNGHI CHAMPIGNON


RISOTTO AL FUNGHI CHAMPIGNON / A.Gambadoro

500 g Arborio típusú olasz rizs
500 g Champignon gomba
200 g vaj
száraz fehérbor
1 fej hagyma
4 db zöldséges leveskocka
bő friss petrezselyem
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt

Az igazi rizottó nem egyszerűen csak főtt rizs!
Elkészítéséhez a /száraz/ rizst először meg kell egy kicsit hagymán pirítani, fehérborral párolni, és lassan főzni egy kis zöldséglevesben /különben nem rizottó, hanem csak Riso /rizs/ lesz belőle!
Az első rizottó-receptek 1250-ből, Észak-Itáliából, a Torinó közeli Vercelli környékéről származnak, és a rizottó akkorban az ünnepi ételek közé tartozott.

Először előkészítjük a gombát: megmossuk és jól megtisztítjuk a gombafejeket, levágjuk a törzsük végét. Ezután darabokra vágjuk és egy serpenyőbe tesszük, amelyben előzőleg 100 g vajat lassú tűzön felolvasztottunk. A gombát megsózzuk és megborsozzuk, beletesszük az apróra vágott friss petrezselyem felét, majd a serpenyőt lefedve /hogy a gomba leve nem párologjon el/ lassú tűzön kb. 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

Eközben elkészítjük a zöldséglevest, 4 kockát kb. 2 liter vízben feloldva, és alacsony hőfokon melegen tartjuk.

Most következik a rizottó elkészítésének legfontosabb része: az igazi olasz rizottóhoz egy széles serpenyőben 100 g vajban nagyon lassú tűzön addig pirítjuk az apróra vágott hagymát, amíg el nem fonnyad. Ezután hozzáadjuk a rizst - Arborio típusú rizst használjuk – összekeverjük a hagymával és kb. 2-3 percig pirítjuk nagyon lassú tűzön, de vigyázzunk, hogy le ne égjen. Hozzáadunk egy fél pohár száraz fehérbort és kb. egy percig hagyjuk párologni az alkoholt.

Ekkor merőkanállal /nem a lábasból öntve!/ hozzáadjuk a forró zöldséglevest a rizshez úgy, hogy éppen elfedje azt, és lassú tűzön főzzük, de csak az elején keverjük meg, a rizottót ezután főzés közben már nem kell többet megkeverni. Mikor elpárolgott a leves, megint hozzáadunk egy adaggal, hogy elfedje a rizst, és ezt ismételgetjük, de mindig csak annyi levest pótoljunk, amennyi elpárolgott.

Kb. 5-10 perc elteltével hozzáadjuk a rizshez az előzőleg elkészített gombát, majd megkóstoljuk a rizottót, hogy a rizs megfőtt-e. Ne felejtsük el, hogy a rizst nem kell túlfőzni /kb. 15 percig/, hogy túl puha legyen, hanem "al dente". Amikor a rizs majdnem megfelelő puhaságú, nem adunk több levest hozzá, hanem hagyjuk, hogy a rizs beszívja azt, ami még rajta van. Hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyem másik felét és levesszük a tűzről, majd Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajtot reszelünk rá /de nem parmezán-imitációkat vagy más sajtot/, mert ez adja meg a rizottónak az eredeti olasz konyha szerinti tipikus ízét! Fogyasztás előtt kb. 3 percig állni hagyjuk.

Ez egy fantasztikus olasz rizottó, rögtön észreveszik majd a különbséget az egyszerű főtt rizshez képest.

 
KARÁCSONY NAPJA
 
MOTTÓM

EZ AZ OLDAL AZ ÁLTALAM ÉS SOKAK ÁLTAL ELKÉSZÍTETT FINOMSÁGOK OLDALA, RECEPTEKKEL ÉS A SAJÁT FOTÓIMMAL.
A RECEPTEK MELLETT TALÁLHATÓ AZOK NEVE, AKIKTŐL A RECEPT SZÁRMAZIK.
Ezúton is HÁLÁS KÖSZÖNET NEKIK!!!:O)

 
RÓLAM
 
Copyright - Szerzői jogok
A honlapon található RECEPTJEIM és FÉNYKÉPEIM szerzői jogvédelem alá tartoznak.

A honlapon elhelyezett információk, adatok felhasználásához az alábbi általános feltételek mellett járulok hozzá:
A honlapon található dokumentumok elektronikus formában szabadon lemásolhatók, terjeszthetők, de csak saját célokra, nem kereskedelmi célú alkalmazásokhoz, változtatások nélkül és a forrásra való egyértelmű hivatkozással használhatóak.

Minden más terjesztési és felhasználási célra közvetlenül szerzői jog tulajdonosától / tőlem / vagy meghatalmazottamtól kell engedélyt beszerezni.

COPYRIGHT©2006Latsia.
Minden jog fenntartva.
 
BLOGOM
 
KEDVENCEIM
 
RECEPTES OLDALAK
 
KALÓRIA TÁBLÁZAT
 
SZIASZTOK
Sziasztok kedves Ismerősök!

Különválasztottam ezt az oldalt a másiktól, itt az ételfotóimat és a hozzájuk tartozó recepteket találjátok meg.
Az itt látható receptek kipróbáltak, az ételek garantáltan finomak;O)
Kis türelmet kérek, folyamatosan töltöm fel a recepteket.

Kellemes időtöltést és sikeres sütés-főzést kívánok!
Remélem Mindenki talál magának valami finomságot...
 
Copyright
 
LÁTOGATÓK
Indulás: 2005-12-29
 
Karácsony

 
SZIASZTOK
 
Társalgó
Sziasztok! Ide írhattok, ha a receptekről szeretnétek kérdezni, igyekszem rendszeresen jönni és válaszolni, bár ez az oldal nem kifejezetten fórum. Kellemes időtöltést kívánok: Latsia
 
NAPTÁR
2024. Október
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Kukucs!
eXTReMe Tracker
 
Szia!




 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?