Töltött tök
Töltött tök (Sejk el-mashni)
75 dkg zsenge spárgatök 17 dkg apróra vágott hús (fartő vagy lábszár) 5 dkg vágott gomba 5 dkg vaj a hús sütéséhez 12 dkg vaj a tök kisütéséhez, 5 dkg paradicsommártás (Aranyfácán, egy kevés vízzel mártás sűrűségűre hígítva), 1-1 késhegynyi édes-nemes és csípős pirospaprika 1 késhegynyi őrölt fehérbors 7,5 dl víz 1 kávéskanál só
A tököket meghámozzuk, végeiket levágjuk, belsejüket kissé kivájjuk, kimossuk, és szitára téve a vizet lecsurgatjuk. Nyers hústöltelékkel megtöltjük, majd forró vajban megsütjük. A sült tököket nagyobb lábasba rakjuk, egymás mellé helyezve. Meglocsoljuk paradicsommártással, megsózzuk, meghintjük kétféle pirospaprikával és a fehérborssal. Felöntjük vízzel, majd néhány percig erős lángon, végül takaréklángon puhára pároljuk. Párolt rizskörettel, forrón tálaljuk.
|