MAKARONIA PASTITSIO
MAKARONIA PASTITSIO / Latsia
453 g "tubular" makaróni / legvastagabb csőtészta/ 650 g darált sertéshús 5 ek olaj 1 tk hagyma apróra vágva só, bors petrezselyem apróra vágva 1 ek vaj 2 tojás kb: 40 dkg reszelt sajt /Cipruson halloumi-val csináljuk, ez olyan keményebb fajta/
Béchamel szósz:
1 l főtt tej 55 g vaj 6 ek liszt 2 tojás 20 dkg reszelt sajt csipet só reszelt sajt a szóráshoz
Egy edénybe tedd az olajat, a darálthúst, a hagymát, a sót és a borsot és süsd jól át. Mikor kissé barnulni kezd a hús keverd hozzá a petrezselymet majd néhány perc múlva vedd le a tűzről. Főzd meg a makarónit sós vízben, szűrd le és tedd vissza a főzőedényébe de ne a melegre. Keverd hozzá óvatosan a vajat, a felvert tojásokat és a reszelt sajtot.
Készítsd el a béchamel szószt: Forrald fel a tejet, melegítsd meg a vajat és keverd bele a lisztet, keverd az egészet a tehez, és hagyd kicsit hűlni, majd mehet bele a 2 tojás, a só és a reszelt sajt, és jól keverd el krémesre.
Egy 27x27 cm-es tűzálló tálat vagy tepsit kenj ki 3-4 ek béchamel szósszal, tedd rá a makaróni felét és szintén kenj el rajta 3-4 ek szószt. Simítsd rá a darálthúsos masszát, tedd rá a maradék béchamel-t és a másik fele makaróni következik. Szórd meg reszelt sajttal és told előmelegített sütőbe, és 160-170 fokon süsd kb 45 percig, illetve amíg a teteje aranybarnulni kezd.
Órákkal a fogyasztás előtt elkészíthető, sőt ha 1 nappal előtte, akkor még finomabb!
|