SALÁTA : SNIDLINGES KELKÁPOSZTA-SALÁTA FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSON |
SNIDLINGES KELKÁPOSZTA-SALÁTA FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSON
SNIDLINGES KELKÁPOSZTA-SALÁTA FOKHAGYMÁS PIRÍTÓSON / Stahl
Erről a salátáról bízvást állíthatom, hogy nagyon, de nagyon laktató. Amolyan télies, vigasztaló vacsora ez, amikor a piacon a recéssé bőröződött répák, fonnyadtka krumpliszemek és megkopott céklafejek között csak a ropogós kelkáposzták meg a műanyag cserepes snidlingszárak emlékeztetnek arra, voltak is, lesznek is majd újra friss zöldségek a standokon. Ez a recept is ízes cáfolata annak a sztereotípiának, amely a fejekben a salátát, mint műfajt, a búbánatos és önsanyargató diétákkal kapcsolja össze.
1 fej kelkáposzta (kb. 45 deka) 3 dkg füstölt, főtt sonka 2 csupor snidling
Az öntethez:
6 evőkanál tejszín 6 evőkanál tejföl 2 evőkanál fehérborecet 1 teáskanál porcukor só és frissen őrölt bors
A pirítóshoz:
12 szelet előre csomagolt magos kenyér 5 dkg puha vaj 2 fokhagymagerezd só és frissen őrölt bors
Első mozdulatként a kelkáposztáról leszedem külső, vastagabb leveleit, aztán a megmaradt, zsengébb fodrokat megmosom, majd papírtörlőre terítve megszárítom. Amíg a kellevelekről lecsepeg víz, éles késsel felvágom a füstölt, főtt sonkát apró falatokra. Aztán visszatérek a megszáradt kellevelekhez, és ezekhez is kell a jó kés, mert fontos, hogy a kelkáposzta pici darabkákban kerüljön bele a salátába. (Jóval udvariasabban fogyaszthatók majd a pirítósok, ha a tetejükre halmozott egyvelegbe nem féltenyérnyi fodrokban kerülnek bele a káposztalevelek, hanem vékony csíkokban.) Ha az aprítással megvagyok, akkor a kelkáposztacsíkokat meg a sonkafalatokat beleszórom egy keverőtálba. Ollóval hozzájuk aprózom a jelentős adagnyi snidlinget, aztán összekeverem az öntetet. Ehhez egy-két mozdulattal elvegyítem egy kis tálkában a tejszínt, a tejfölt meg a fehérbor-ecetet, majd szórok hozzá kevés porcukrot, aztán megsózom és megborsozom. A krémes, fehér öntetettel összekeverem a snidlinges-sonkás kelkáposztacsíkokat, és elkezdem megpirítani a kenyérszeleteket. Miközben a magos szeletek ropogósra sülnek a pirítóssütőben, kis tálkába összekeverem hozzájuk a lágy és puha vajat a finomra zúzott fokhagymagerezdekkel, aztán az ízes vajat megsózom, megborsozom. Amikor a megpirult kenyérszeletek kipottyantak a sütőből, még melegében kenem őket a fokhagymás vajjal, aztán rájuk púpozom kelkáposztás-sonkás salátát, és ehetünk. 12 darab, salátával megpakolt kenyérszelet lesz belőle.
|