SALÁTA : TONHALAS CERUZABAB-SALÁTA |
TONHALAS CERUZABAB-SALÁTA
TONHALAS CERUZABAB-SALÁTA ROPOGÓS SZALONNÁVAL / Stahl
30 deka krumpli, só, 30 deka gyorsfagyasztott ceruzabab, 4 tojás, 10 deka füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 2 kis doboz tonhalkonzerv (egyenként 15 dekásak), 20 deka endíviamix,
Az öntethez: 2 evőkanálnyi fehérbor ecet, 4-6 evőkanál olivaolaj, 1 teáskanálnyi dijoni mustár, frissen őrölt bors
Mivel dacára a hivatalos előírásoknak, az én salátámban krumpli is van, azzal kezdem, hogy meghámozom a szemeket, majd 1,5 centis kockákra vágom őket. A krumplikockákat beleszórom egy fazékba, és annyi hideg vizet öntök rájuk, amennyi bőven ellepi a falatkákat. Szórok a vízbe kevés sót, majd erős lángon felforralom. Ahogy elkezd bugyogni, rögtön visszeveszek kicsit a tűz erejéből, és rápillantok az órára. Úgy vettem észre, hogy innentől számítva 3 perc után érdemes melléjük küldenem a fagyos ceruzababokat, mert ha további 7 percig együtt főnek, akkor végül egyszerre puhulnak meg. De mindenki döntsön maga, azaz szúrjon bele egy kis késsel a krumpliba is meg a babba is, és ítélje meg, kellemes-e az állapotuk, vagy még szükségük van néhány percre. Miközben puhul a krumpli meg a bab, egy kisebb lábosban is vizet forralok. Ha már lobogva forr, akkor kanállal beleengedem a tojásokat, és nagyságuktól, meg hőmérsékletüktől függően 6-7 perc alatt annyira főzöm őket keményre, hogy a közepük azért kicsit még lágy maradjon. Ha letelt az idejük, akkor leöntöm róluk a forró vizet, engedek rájuk a csapból hideget, és amikor már kihűltek, megpucolom, majd felnegyedelem őket. Hogy a tűzhelyen a harmadik égő se maradjon munka nélkül, ujjnyi csíkokra vágva beleollózom egy serpenyőbe a füstölt szalonnát, öntök rá kevés olajat, és gyengéd lángon kevergetve megpirítom. Amíg a szalonnacsíkok ropogósra sülnek, a tojások, a krumpli meg a bab pedig fő, megmosom a már eleve összetépkedett darabkákban árult salátaleveleket, aztán vagy a salátacentrifugában, vagy papírtörlőn szétterítve, megszárítom a fodrokat. Ezalatt az idő alatt szoktam a tonhalkonzerveket is lecsepegtetni, majd félfalatnyi nagyságúra szétszedni egy villával, mert a szalonnának kell vagy 8 perc ahhoz, hogy pörcösre piruljon. Aztán a megfőtt krumplikockákat meg ceruzababokat leszűrőm, és amíg lecsepegnek, szűrőlapátottal kiszedem a serpenyőből a ropogós szalonnacsíkokat. Beleszórom őket egy papírtörlővel bélelt, mély tányérba, és elkészítem a meleg öntetet. És bár a meleg dresszing nagyon finom dolog, mégsem huncutul profi boszorkányság. Mert egyszerűen csak annyi az egész, hogy a szalonnás serpenyőbe, – nem szabad elmosogatni előtte - beleöntöm az olivaolajat (attól függ a mennyisége, hogy mennyi zsiradék sült ki a szalonnából, és maradt benne az edényben) meg a fehérborecetet, aztán hozzápottyantom a mustárt, és mérsékelt lángon kézi habverővel kevergetve az egészet összeforralom. Így a szalonna füstös íze belevegyül az öntetbe is, és isteni lesz. Minden kész, nincs más hátra, összeállíthatom a salátát. A krumplikockákat, a ceruzababot, a salátaleveleket, valamint a tonhalcafatokat belerakom egy nagy keverőtálba, aztán alaposan összeforgatom őket a jóízű öntettel. Utána a keveréket kiadagolom a tányérokra, elosztom rajtuk a főtt-tojás gerezdeket, és befejezésképpen elszórom mindegyik adag tetején a ropogós szalonnapörcöket. Egy kis frissen őrölt borssal még megszórom őket, és ehetünk. 4 adag lesz belőle.
|