OROSZ FEKETEKENYÉR
OROSZ FEKETEKENYÉR / Latsia
2 kenyérhez:
6 dl víz 5 dkg méz 7, 5 dkg élesztő 1 ek só 1 ek ecet 1 púpozott kk köménymag 2 ek instant kávé 2 ek finomra aprított hagyma 7, 5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt 4 dl (kb. 22 dkg) finomliszt
a nyújtáshoz: liszt a tetejére: 1 ek kukoricaliszt, 1 dl víz
A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet és a fűszereket hozzáadjuk. A kétfele liszttel bedagasztjuk, meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett deszkára borítjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45 percig pihentetjük. A cipók tetejét éles késsel 2-3 helyen bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses sütőben 180 °c) kb. 45 percig sütjük. A kukoricalisztet a vízzel 1 percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3 percre visszatoljuk a sütőbe.
Latsia:
-megfeleztem a hozzávalókat és csak 1 kenyérkét csináltam -szilikonformában sütöttem, így nem kellett kikenni a formát semmivel -mivel jóval több liszt kellett a tésztába, legközelebb kevesebb folyadékkal csinálom
|