ROZMARINGOS-OLAJBOGYÓS KENYÉR
ROZMARINGOS-OLAJBOGYÓS KENYÉR / Stahl
7 gramm szárított éleszto 4 evokanál + 3 deci meleg víz 1 evokanál olivaolaj 1 evokanál só 1 teáskanál frissen orölt bors 2 teáskanál cukor 1 evokanál apróra vágott, friss rozmaring 50 deka + esetleg még 5 deka liszt (rétes lisztet szoktam használni, de sütöttem már kenyeret finom lisztbol is: ennyit a mai lisztek minoségérol) 5 deka magozott, fekete olajbogyó
olaj a tál kikenéséhez liszt a gyúródeszka megszórásához 1 tojássárga + 1 teáskanál víz a tészta megkenéséhez
Beleszórom a szárított élesztot egy nagy tálba és simára keverem 4 evokanál meleg vízzel.
Kimérek 3 deci meleg vízet, hozzálöttyintem az olivaolajat, belekeverem a sót, tekerek hozzá frissen orölt borsot, hozzákeverem a cukrot és beleszórom az apróra vágott, friss rozmaringot is. Ezt a kevercset aztán fakanállal hozzákeverem az addigra már kicsit felhabosodott élesztos vízhez.
Utána fakanálról dagasztókarú kézirobotgépre váltok és a lassú fokozatra kapcsolt géppel folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a folyadékba a mikroban meglangyosított réteslisztet.
Jön a dagasztás, dolgozzon a nagyobb fokozatra kapcsolt gép úgy 6-7 percig, amíg fényesen sima és lyukacsos lesz a se túl kemény, se túl lágy tészta. Ha épp úgy látom – és ez kzárólag a liszttol függ-, akkor még szórok bele úgy 5 dekányit. Ha ezzel megvagyok, akkor leteszem a gépet és rászórom a tésztára a lecsöpögtetett, apróra vágott olajbogyót. Aztán saját két kis kezemmel még 2 percig tovább dagasztom a kenyértésztát, hogy jó alaposan beledolgozzam az olajbogyódarabkákat. Kiolajozok vékonyan egy nagy tálat és belehempergetem a tésztát, hogy mindenhol megpuszilja az olaj, majd rányomogatok a tészta tetejére egy darabka folpackot, hogy ne száradjon ki.
Aztán vagy mehet a hutobe éjszakázni vagy ha kint hagyom és 45-60 perc múlva, mikor már duplájára nott, akkor ököllel finoman rácsapdosok, hogy a ducira puffadt tészta kilehelje a lelkét: esküszöm, pont ilyen hangot ad. Lisztezett deszkán 1 perc alatt gyorsan átgyúrom a tésztát, utána veknire formázom (lemértem a múltkor, 23 cm x 12 cm nagyságú, enyhén ovális alakú lett) és réteszem egy vékonyan megolajozott sütolapra. Egy konyharuhával letakarom a csinos kis veknimet és hagyom, hogy fél óra alatt újra a duplájára keljen.
Amíg növöget, addig elomelegítem a sütot 200 C-ra (gázsüton 6-os fokozat). Mikor már szép méretes, akkor elkeverem a tojássárgáját egy kis vízzel, lekenem vele a kenyeret –ha valaki gondolja, néhány apróbb, nem túl mély vágást ejthet is a felületén- és 45 perc alatt megsütöm. Ha kész van –az alját, ha megkocogtatjuk, akkor kongó hangot ad ilyenkor-, akkor az aranybarna, illatos és ropogós kérgu büszkeségemet rácsra teszem, hogy alul-felül jól ki tudjon hulni.
1 vekni lesz belole.
|