Krumplis kenyér zacsiban
Krumplis kenyér / P.zsizsu
1 nagyobb héjában főtt burgonya (kb. 10-15 dkg) 2 dl víz 1 evőkanál cukor 2 kiskanál só 1 teáskanál sikér 1 késhegynyi aszkorbinsav 30 dkg rétesliszt 25 dkg finomliszt 2, 5 dkg friss élesztő
A burgonyát megfőztem, majd áttörtem és hagytam hűlni. Ezután mindent a gépbe tettem és dagasztó programra kapcsoltam. Dagasztás után a tésztát áttettem dagasztó tálba és 2-szeresére hagytam kelni. Majd kicsit átgyúrtam és visszatettem a tálba. Újabb fél óra kelesztés után kétfelé vágtam és cipóra formáztam.
Rácsosra bevágtam és sütőzacskóba tettem, majd gondosan lezártam. A zacskót több helyen kiszúrtam és hagytam kelni még kb. 40 percet. Ezután meleg sütő tettem be 200 fokra és 10 perc után 170 fokra mérsékeltem a sütő hőfokát. Kb. 40 percig sütöttem. Ilyen ropogós héjú és gyönyörűre sült kenyérkém még talán nem is volt Semmivel sem kentem le a kenyeret, és nem ragadt hozzá a zacsi.
Latsia:
Porélesztõt használtam 10 g-ot. A tésztát az áttört kihûlt krumplival megdagasztattam-kelesztettem a géppel, majd formáztam, a tetejét bevagdostam és ahogy volt betettem egy kiszurkált sütõzacsiba amit bekötöttem, majd egy tepsire fektettem és a duplájára kelesztettem. 200 fokra elõmelegített légkeveréses sütõbe tettem 10 percre, makd 170 fokra csökkentve a sütõ hõmérsékletét további 40 percet sütöttem. A zacsit nem kell semmivel sem megszórni, sem kikenni...
|